vrijdag 9 december 2016

Kerststol

Ik ga jullie moeten teleurstellen.
Op deze blog zal je de komende weken geen tonnen inspiratie vinden voor je Kerst en Nieuwjaarsfeesten...
Ik ben nog altijd één van de gelukkigen die gewoon haar voeten onder andermans tafel kan/mag schuiven om te genieten van iemand anders z'n kookkunsten...om dan na 2 minuten op te staan om de oudste van ketchup te voorzien, de jongste nog wat brood te voeren, dan de oudste terug drinken te geven, de jongste te entertainen...Als je kleine kinderen hebt, kan je je er wel iets van voorstellen!
 
Om toch een beetje in de Kerst sfeer te komen, schrijf ik wel voor jullie het recept voor een lekker, zoete Kerststol op. Ideaal voor het Kerstontbijt!
 
Voor 2 kleine kerststollen
 
250gr bloem
1 ei
18gr verse gist
10gr suiker
50gr boter
90ml lauw water
4gr zout
 
60gr rozijnen
60gr parelsuiker, grote korrel
10gr geconfijte kersen
 
2x 70gr amandelspijs
1 ei
bloemsuiker
 
Week eerst je rozijnen in water. Laat vervolgens goed uitlekken.
Snij de kersen fijn.
 
Meng de eieren met de gist, het water en de suiker.
Voeg vervolgens dit mengsel toe aan je bloem.
Kneed goed en voeg dan als laatste het zout en de boter toe.
Kneed het geheel tot een soepel deeg, ongeveer 10 minuten.
Voeg op het laatste de rozijnen, kersen en de parelsuiker toe.
Verdeel het deeg in 2 stukjes en rol tot een bolletje.
 
Laat het deeg 10 minuten rusten op een bebloemd oppervlak onder een handdoek.
Rol volgens uit tot een ei-vorm. De uiteinden van de vorm mogen wat dikker blijven.
 
Vorm van de amandelspijs 2 staafjes.
Klop het ei los tot een eistrijksel.
Bestrijk de helft van het deeg met het ei. Leg in het middel de amandelspijs staaf.
Vouw nu het deeg over de amandelspijs dicht en duw goed toe aan de uiteinden.
Laat de randen wat dikker.
Laat ongeveer een half uur rijzen op een bakplaat met bakpapier .
Bestrijk vervolgens met wat ei en laat nogmaals een half uur rijzen.
Bak vervolgens in een voorverwarmde oven op 240° voor ongeveer 25 minuten.
 
Laat de kerststollen afkoelen en bestrooi dan rijkelijk met bloemsuiker!
Smakelijk!
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten