Echte Limburgse vlaai: Pudding-kruimel vlaai

Limburg (zowel het Belgische als Nederlandse deel) is toch wel bekend om z'n vlaaien. Elke bakker heeft een heel assortiment van abrikozen, kersen, linzen,...vlaaien. En als je jarig bent, wordt er toch wel verwacht dat je een aantal lekkere vlaaien mee naar het werk brengt die dan in ruime stukken worden gesneden en vliegensvlug verdwijnen...
 
Mijn favoriete Limburgse vlaai is toch wel de pudding-kruimelvlaai of de knubbelkes vlaai op voorwaarde dat het goede pudding is. Niks meer een zonde dan een Limburgse pudding kruimel vlaai waar er dan geen lekkere of te lopende pudding inzit.
 
Voor 1 grote vlaai (diameter 24cm)
 
Voor het gistdeeg
250gr bloem
1/2de ei, zo een 30gr
7gr droge gist of 12gr verse gist
25gr boter
100ml lauwe melk
12gr suiker
3gr zout
 
Voor de vulling
500ml melk
1 vanille-stokje
30gr suiker
30gr roompoeder
2 eigelen
 
Voor de kruimels 
80gr lichtbruine suiker (kinnekes-suiker)
30gr suiker
95gr boter
190gr bloem
 
Maak eerst de vulling want die moet afkoelen.
Kook de melk op samen met de zaadjes van het vanillestokje en het stokje zelf.
Meng de suiker met de roompoeder en de 2 eigelen.
Als de melk bijna kookt voeg je wat melk bij de eigelen en klop je het geheel goed los.
Giet bij de warme melk en laat kort opkoken.
Stort de gebonden pudding uit in een ovenschaal, verwijder het vanillestokje en bedek met huishoudfolie. Laat zo afkoelen.
 
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Maak vervolgens het gistdeeg door alle ingredienten buiten het zout samen te kneden in een keukenrobot.
Voeg na een minuutje het zout toe en kneed voor ongeveer 10 minuten op lage stand.
Haal het deeg uit de robot en laat rusten onder een handdoek voor 10 minuten.
Rol vervolgens uit op een bebloemd oppervlak de grootte van je bakvorm die je eerst invet!
Leg nu het deeg in de vorm en laat weer eerst 5 minuten rusten.
Duw nu pas je deeg aan op de zijkanten van je bakvorm. Prik gaatjes met een vork in de bodem.
Verdeel de afgekoelde pudding over de taart.
 
Meng voor de kruimels alle ingredienten onder elkaar met de hand totdat je vrij grote knobbels of kruimels krijgt. Verdeel over de taart.
Bak de taart voor ongeveer 25 minuten af in de oven totdat ze goudbruin ziet.
Laat kort afkoelen op een rekje en ontvorm dan.
Je kan deze taart ontvormen door ze ondersteboven te houden, de vulling valt er normaal gezien niet uit! Try it if you dare!!
 
 

Reacties